Πόσο καθαρά είναι τα χέρια σου και τα αντικείμενα που αγγίζεις;

Πηγή εικόνας: chicagofriendsschool.org

Με την ευκαιρία της καραντίνας μας, σου βρήκαμε ένα φανταστικό πείραμα που πιστεύουμε ότι θα σε κάνει να πλένεις τα χέρια σου ξανά και ξανά… Το συγκεκριμένο πείραμα δημοσιεύτηκε αρχικά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων “C.S. Mott” του Μίσιγκαν. Εσύ βέβαια θα κάνεις μια μικρή παραλλαγή του. Ας ξεκινήσουμε όμως!

Αφού πας στην παιδική χαρά, στο γήπεδο ποδοσφαίρου ή στην αυλή, μπορεί να είναι εύκολο να δεις τη βρωμιά στα χέρια σου. Αυτό όμως που δεν μπορείς να δεις είναι τα μικρόβια που δεν σου είναι ορατά με γυμνό μάτι και συσσωρεύονται στα χέρια σου όλη την ημέρα από οτιδήποτε πιάνεις.

Όμως μην ανησυχείς! Με αυτό το πείραμα, θα καταφέρεις να δεις όλα αυτά τα μικρόβια. Σκέψου πως μερικά από αυτά είναι και πάρα πολύ βλαβερά για τον άνθρωπο και προκαλούν άσχημες λοιμώξεις.

Υλικά που θα χρειαστείς:

  • 5 φέτες ψωμί του τοστ (προτιμήστε από τον φούρνο ή σπιτικό, όσο λιγότερα συντηρητικά τόσο πιο καλά θα φαίνεται το αποτέλεσμα)
  • 5 επανασφραγιζόμενες σακούλες (σακούλες τροφίμων με zip)
  • 1 ανεξίτηλο μαρκαδόρο

Διαδικασία:

1. Σε κάθε σακούλα γράψε από μία ετικέτα. Οι ετικέτες θα είναι:

  1. Σακούλα ελέγχου
  2. Λερωμένα χέρια
  3. Τηλεχειριστήριο τηλεόρασης
  4. Χέρια με αντισηπτικό
  5. Καθαρά χέρια

2. Τοποθέτησε την πρώτη φέτα ψωμιού στην “Σακούλα ελέγχου”, χωρίς να την αγγίξεις. Είναι πολύ σημαντικό αυτό!!! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθαρή λαβίδα από την κουζίνα σου ή να γυρίσεις την επανασφραγιζόμενη σακούλα προς τα έξω και να την χρησιμοποιήσεις σαν γάντι για να πάρεις τη φέτα μέσα. Κλείσε τη σακούλα καλά.

3. Πάρε τη δεύτερη φέτα ψωμιού και άγγιξέ την καλά με τα άπλυτα χέρια σου μετά από παιχνίδι. Τοποθέτησε το ψωμί στην σακούλα με την ετικέτα “Λερωμένα χέρια” και κλείσε την καλά.

4. Πάρε την τρίτη φέτα ψωμιού και σκούπισε με αυτήν το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, χωρίς να την διαλύσεις. Τοποθέτησε το ψωμί στην σακούλα με την ετικέτα “Τηλεχειριστήριο τηλεόρασης” και κλείσε την καλά.

5. Πάρε την τέταρτη φέτα ψωμιού και άγγιξέ την, αφού περάσεις καλά τα χέρια σου με αντισηπτικό. Τοποθέτησε το ψωμί στην σακούλα με την ετικέτα “χέρια με αντισηπτικό” και κλείσε την καλά.

4. Πάρε την πέμπτη φέτα ψωμιού και άγγιξέ την, αφού πλύνεις καλά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό (την ώρα που τα πλένεις τα χέρια σου πες φωναχτά το τραγουδάκι “Happy Birthday to you” δύο φορές). Τοποθέτησε το ψωμί στην σακούλα με την ετικέτα “Καθαρά χέρια” και κλείσε την καλά.

6. Πάρε και τις τέσσερις σφραγισμένες σακούλες και τοποθέτησέ τες σε δροσερό και ξηρό μέρος.

7. Κοίταζε το ψωμί στις σακούλες καθημερινά (για δύο εβδομάδες) και γράφε τις παρατηρήσεις σου στο φύλλο εργασίας, αλλά μην το βγάζεις από τις σακούλες. Σε λίγες μέρες, πρέπει να αρχίσει να εμφανίζεται μούχλα.

Για τη συνέχεια του πειράματος πρέπει να κατεβάσεις το φύλλο εργασίας, πατώντας το κουμπί από κάτω!

Αφού ολοκληρώσεις το πείραμα, μπορείς να εκτυπώσεις και να συμπληρώσεις το παρακάτω “Πιστοποιητικό μικρού λοιμωξιολόγου”.

Πάτησε την εικόνα για να το κατεβάσεις.