5 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τις μέλισσες και το μέλι

1. Μέσα σε μια κυψέλη ζουν 20.000 – 60.000 μέλισσες και «διοικούνται» από τη βασίλισσά τους.

Οι εργάτριες μέλισσες είναι θηλυκές και κάνουν τις περισσότερες εργασίες εντός και εκτός κυψέλης. Επίσης, κατά τη διάρκεια του έτους, ο πληθυσμός των μελισσών δεν είναι σταθερός. Το χειμώνα που οι εργασίες λόγω καιρού είναι λιγότερες, ο πληθυσμός μειώνεται σε περίπου 20.000 μέλισσες, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι που τα λουλούδια είναι ανθισμένα και υπάρχει πληθώρα εργασιών, ο πληθυσμός τους φτάνει τις 60.000 περίπου μέλισσες.

Κυψέλες στην Κυψέλες στην εξοχή
(Πηγή: completebeehives.com)

2. Σίγουρα θα σκέφτεστε πώς επικοινωνούν τόσες πολλές μέλισσες μέσα σε μια κυψέλη.

Οι μέλισσες δεν μιλάνε σαν εμάς, όμως επικοινωνούν παράγοντας κάποιες ορμόνες που λέγονται φερομόνες. Επίσης, προκειμένου να συνεννοηθούν για το πού υπάρχουν «νόστιμα» λουλούδια, χορεύουν με συγκεκριμένο τρόπο και κάνουν τον λεγόμενο «χορό των μελισσών».

Ο χορός της μέλισσας που δείχνει το δρόμο για το φαγητό!!!
(Πηγή: www.amazingworldofanimals.wordpress.com)

3. Για να παραχθεί ένα κιλό μέλι, οι μέλισσες πρέπει να επισκεφτούν περίπου 4.000.000 άνθη.

Η μέλισσα παραλαμβάνει νέκταρ από τα άνθη το οποίο αποθηκεύει στο «λαιμό» της, όπου το επεξεργάζεται. Η επεξεργασία αυτή περιλαμβάνει την προσθήκη ενζύμων που μετατρέπουν το νέκταρ σε ρευστό μέλι. Ύστερα, το αποθηκεύουν στα κελιά και κάνουν αέρα με τα φτερά τους προκειμένου να εξατμιστεί το νερό του νέκταρος και να γίνει το γνωστό σε εμάς μέλι.. Τέλος, το καλύπτουν με κερί για να το προστατέψουν.

4. Η βασίλισσα μπορεί να γεννήσει είτε γονιμοποιημένο αυγό, είτε αγονιμοποίητο αυγό.

Η βασίλισσα μπορεί να γεννήσει είτε γονιμοποιημένο αυγό, απ’ όπου βγαίνουν εργάτριες, είτε αγονιμοποίητο αυγό, απ’ όπου βγαίνουν κηφήνες. Κατά κανόνα οι κηφήνες είναι λιγότεροι μέσα στην κυψέλη. Ο μύθος θέλει τους κηφήνες να μην κάνουν τίποτα και να είναι τεμπέληδες. Η αλήθεια όμως είναι ότι κάνουν μικρές αλλά σημαντικές εργασίες, που εξασφαλίζουν την καλή ζωή των μελισσών. Αρχικά, γονιμοποιούν τη βασίλισσα έτσι ώστε αυτή να γεννάει αυγά. Επίσης, το καλοκαίρι με τη ζέστη, φροντίζουν να κάνουν αέρα με τα φτερά τους έτσι ώστε να μην υπερθερμαίνεται η κυψέλη. Αντίστοιχα, τον χειμώνα, φροντίζουν να θερμαίνουν την κυψέλη με τη λεγόμενη «μελισσόσφαιρα», σχηματίζοντας μια μπάλα μέσα στην κυψέλη. Ο κηφήνας δεν έχει κεντρί, οπότε δεν τον φοβόμαστε να μας κεντρίσει.

Έτσι φαίνεται η “μελισσόσφαιρα” κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι μέλισσες προσπαθούν να ζεσταθούν.
(Πηγή: http://www.oreinomeli.wordpress.com)

5. Η μέλισσα βρίσκεται πολλά πολλά χρόνια στον πλανήτη μας.

Υπολογίζεται ότι οι μέλισσες παράγουν μέλι εδώ και 150 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Σε διάφορες ανασκαφές που έχουν γίνει έχουν βρεθεί πήλινα δοχεία με μέλι. Μάλιστα, ένας ερευνητής βρήκε σε έναν τάφο στην Αίγυπτο, ένα πολύ παλιό δοχείο με μέλι 2.000 ετών. Το μέλι διατηρείται για πάρα πολλά χρόνια, ακόμα κι αν κρυσταλλώσει. Κρυστάλλωση ονομάζεται η φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία το αγνό ανεπεξέργαστο μέλι μετατρέπεται από υγρό σε στερεό. Δηλαδή, κάποια από τα φυσικά ζάχαρα που έχει το μέλι, αλλάζουν μορφή και από ρευστά γίνονται κρύσταλλοι.

Πηγή: https://matteroftrust.org/