10 πολύ ενδιαφέρουσες αλήθειες για τον Ήλιο μας

Νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα για το ήλιο μας; Αν το πιστεύεις αυτό, ξανασκέψου το. Έχουμε συγκεντρώσει για σένα 10 ενδιαφέρουσες αλήθειες για το ήλιο μας, από τις οποίες μπορεί να ξέρεις και μερικές…

1. Ο ήλιος μας είναι το Ηλιακό μας Σύστημα

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, γιατί αποτελεί ένα από τα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας Συστήματος. Αλλά από άποψη συνολικής μάζας, ο Ήλιος μας αποτελεί το 99,8% του ηλιακού μας συστήματος. Λίγο μικρότερο από το 0,2% αποτελεί ο πλανήτης Δίας και οι υπόλοιποι πλανήτες (μαζί με εμάς και τη ζώνη των αστεροειδών) αποτελούν ένα ποσοστό μικρότερο του 0,1%. Με λίγα λόγια, η Γη αποτελεί ένα μικρό μέρος του μικρότερου μέρους του Ηλιακού μας Συστήματος… Με τα βίας υπάρχουμε δηλαδή σε αυτή την εικόνα…

Για να δείτε για τι μεγέθη μιλάμε, δείτε την παρακάτω κινούμενη εικόνα! Έχουμε τοποθετήσει σε αύξουσα σειρά, τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος μαζί με τον Ήλιο, ανάλογα με τη μάζα τους.

2. Ο Ήλιος αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο

Αν μπορούσαμε να χωρίσουμε τον Ήλιο και να ομαδοποιήσουμε τα διαφορετικά χημικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται, θα διαπιστώναμε ότι το 74% της μάζας του αποτελείται από υδρογόνο και το 24% από ήλιο. Το υπόλοιπο 2% περιλαμβάνει ιχνοστοιχεία σιδήρου, νικελίου, οξυγόνου και όλα τα άλλα στοιχεία που διαθέτουμε στο Ηλιακό Σύστημα. Με άλλα λόγια, το Ηλιακό μας Σύστημα αποτελείται κυρίως από υδρογόνο.

3. Ο Ήλιος είναι αρκετά φωτεινός

Γνωρίζουμε κάποιους εκπληκτικά μεγάλους και φωτεινούς αστέρες, όπως ο Ήτα Καρίνας και ο Μπετελγκέζ (Betelgeuse), αλλά είναι απίστευτα μακριά. Ο δικός μας Ήλιος είναι ένα από τα πιο φωτεινά αστέρια. Αν μπορούσαμε να πάρουμε τα 50 πιο κοντινά στη Γη αστέρια σε απόσταση 17 έτη φωτός, ο Ήλιος θα ήταν το 4ο φωτεινότερο αστέρι. Δεν πάμε και άσχημα στην κατάταξη.

4. Ο Ήλιος είναι τεράστιος, αλλά και μικροσκοπικός

Με διάμετρο 109 φορές το μέγεθος της Γης, ο Ήλιος μας είναι μια πραγματικά μεγάλη σφαίρα. Θα μπορούσαμε να χωρέσουμε 1,3 εκατομμύρια φορές τη Γη μέσα του. Επίσης, θα χρειαζόμασταν 11,990 Γαίες για να καλύψουμε την επιφάνειά του. Από αυτά συμπεραίνουμε πως ο Ήλιος μας είναι μεγάλος, αλλά υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα αστέρια στο σύμπαν. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο αστέρι που γνωρίζουμε (VY Canis Majoris) θα έφτανε σχεδόν στον Κρόνο εάν το τοποθετούσαμε στη θέση του Ήλιου.

Δείτε την παρακάτω κινούμενη εικόνα! Έχουμε τοποθετήσει πάλι, σε αύξουσα σειρά τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος μαζί με τον Ήλιο, ανάλογα με τη μάζα τους. Αλλά στο τέλος έχουμε προσθέσει και το μεγαλύτερο γνωστό άστρο του γαλαξία μας, τον VY Canis Majoris, για να συγκρίνετε.

5. Ο Ήλιος είναι μεσήλικας

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο Ήλιος (και οι πλανήτες) σχηματίστηκαν από ένα νεφέλωμα περίπου 4,59 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Ο Ήλιος βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ακολουθίας (στη μέση της ζωής του) και σιγά-σιγά καταναλώνει ως καύσιμο το υδρογόνου του. Αλλά σε κάποια στιγμή, περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο Ήλιος θα εισέλθει στη φάση του “κόκκινου γίγαντα”, όπου θα διογκωθεί και θα καταπιεί τους εσωτερικούς πλανήτες – συμπεριλαμβανομένης και της Γης (πιθανώς). Στη συνέχεια θα απαλλαχθεί από τα εξωτερικά του στρώματα και θα συρρικνωθεί ξανά σε ένα σχετικά μικρό “λευκό νάνο“.

6. Ο Ήλιος έχει στρώματα

Ο Ήλιος μοιάζει με μια μπάλα από φωτιά, αλλά στην πραγματικότητα έχει μια εσωτερική δομή. Η ορατή επιφάνεια που μπορούμε να δούμε ονομάζεται “φωτόσφαιρα” και θερμαίνεται σε θερμοκρασία περίπου 6.000 βαθμών Kelvin (6.273 °C). Κάτω από αυτή είναι η “ζώνη μεταφοράς”, όπου η θερμότητα μετακινείται αργά από το εσωτερικό του Ήλιου στην επιφάνεια και το ψυχρό υλικό πέφτει ξανά εσωτερικά. Αυτή η περιοχή αρχίζει στο 70% της ακτίνας του Ήλιου. Κάτω από τη “ζώνη μεταφοράς” βρίσκεται “η ζώνη ακτινοβολίας”. Σε αυτή τη ζώνη, η θερμότητα μπορεί να ταξιδέψει μόνο μέσω ακτινοβολίας. Ο πυρήνας του Ήλιου εκτείνεται από το κέντρο του Ήλιου και σε απόσταση 0,2 ηλιακών ακτίνων. Εκεί είναι όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν στους 13,6 εκατομμύρια βαθμούς Kelvin και μόρια του υδρογόνου συντήκονται σε ήλιο (He).

7. Ο ήλιος θερμαίνεται και θα σκοτώσει όλη τη ζωή στη Γη

Αισθανόμαστε ότι ο Ήλιος θα βρίσκεται για πάντα στο σημείο που είναι, αμετάβλητος, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο ήλιος σιγά σιγά θερμαίνεται. Γίνεται 10% πιο φωτεινός κάθε 1 δισεκατομμύριο χρόνια. Στην πραγματικότητα, μέσα σε μόλις ένα δισεκατομμύριο χρόνια, η θερμότητα που θα εκπέμπεται από τον Ήλιο θα είναι τόσο έντονη, ώστε το νερό δεν θα υπάρχει σε υγρή μορφή στην επιφάνεια της Γης. Η ζωή στη Γη, όπως την γνωρίζουμε, θα εξαφανιστεί για πάντα. Τα βακτήρια μπορεί ακόμα να ζουν υπόγεια, αλλά η επιφάνεια του πλανήτη θα πυρώσει και θα είναι ακατοίκητη. Θα χρειαστούν άλλα 7 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει ο Ήλιος στη φάση του “κόκκινου γίγαντα” και να επεκταθεί μέχρι το σημείο που θα “καταπιεί” και θα εξαφανίσει τη Γη.

8. Τα διαφορετικά μέρη του Ήλιου περιστρέφονται με διαφορετικές ταχύτητες

Σε αντίθεση με τους πλανήτες, ο ήλιος είναι μια τεράστια σφαίρα αερίου υδρογόνου. Εξαιτίας αυτού, διάφορα μέρη του Ήλιου περιστρέφονται με διαφορετικές ταχύτητες. Μπορούμε να δούμε πόσο γρήγορα περιστρέφεται η επιφάνειά του, παρακολουθώντας την κίνηση των ηλιακών κηλίδων σε αυτήν. Οι περιοχές στον ισημερινό χρειάζονται 25 ημέρες για να ολοκληρώσουν μία περιστροφή, ενώ περιοχές στους πόλους του μπορούν να διαρκέσουν 36 ημέρες. Το εσωτερικό του Ήλιου φαίνεται να διαρκεί περίπου 27 ημέρες.

https://www.astronomia.gr/wiki/images/7/77/Picture2.png
Ηλιακές κηλίδες είναι μικρές μαύρες περιοχές στην επιφάνεια του Ήλιου. Ο λόγος που οι ηλιακές κηλίδες φαίνονται μαύρες είναι η χαμηλή θερμοκρασία τους σε σχέση με τη θερμοκρασία της φωτόσφαιρας που τις περιβάλλει.
(https://www.astronomia.gr)

9. Η εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου είναι θερμότερη από την επιφάνεια

Η επιφάνεια του Ήλιου φτάνει τη θερμοκρασία των 6.000 Κέλβιν, όπως είπαμε. Αλλά αυτή η θερμοκρασία είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερη από αυτή της ατμόσφαιρας του Ήλιου. Πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου είναι μια περιοχή της ατμόσφαιρας που ονομάζεται χρωμόσφαιρα. Εκεί, οι θερμοκρασίες μπορούν να φθάσουν τους 100.000 Κέλβιν. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα. Υπάρχει μια ακόμη πιο απομακρυσμένη περιοχή που ονομάζεται κορώνα, η οποία εκτείνεται σε όγκο ακόμη μεγαλύτερο από τον ίδιο τον Ήλιο. Οι θερμοκρασίες στην κορώνα μπορούν να φτάσουν στο 1 εκατομμύριο Κέλβιν.

10. Υπάρχουν διαστημικά σκάφη που παρατηρούν τον Ήλιο τώρα

Το πιο διάσημο διαστημικό σκάφος που στάλθηκε για να παρατηρήσει τον Ήλιο είναι το παρατηρητήριο Ηλίου και Ηλιόσφαιρας (SOHO), που κατασκευάστηκε από τη NASA και την ESA και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 1995. Το SOHO παρακολουθεί συνεχώς τον Ήλιο από τότε και στέλνει πίσω αμέτρητες εικόνες. Επίσης, μια πιο πρόσφατη αποστολή ήταν το διαστημικό σκάφος STEREO της NASA. Αυτό ήταν στην πραγματικότητα δύο “δίδυμα” διαστημικά σκάφη (γι’ αυτό και STEREO), που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2006. Αυτά τα σκάφη σχεδιάστηκαν για να παρακολουθήσουν την ίδια δραστηριότητα του Ηλίου από δύο διαφορετικές μεριές, να δώσουν, δηλαδή, μια τρισδιάστατη προοπτική της δραστηριότητας του Ήλιου και να επιτρέψουν στους αστρονόμους να προβλέψουν καλύτερα τον διαστημικό καιρό.

Πηγή: www.universetoday.com


Αφού διαβάσεις το κείμενο, πάτησε το κουμπί για να ελέγξεις τις γνώσεις σου!